Naši nejprodávanější garnýží v současné době je Zita nerez satina dvojitá. Tato garnýž má jednoduchou dvoubarevnou koncovku. Svým průměrem se řadí mezi garnýže 16 mm. Lze na ni zavěsit najednou závěs i záclona. Nejoblíbenější je verze LUX s hladkou garnýžovou tyči a tichými kroužky.

Více než dva roky se drží trend šedobílého interiéru s minimalistickými prvky. Proto zákazníci volí barvu nerez satina a minimalistickou koncovku. Tiché kroužky umožní nehlučný posun textilie po garnýži, a proto vedou hlavně když se zakupuje garnýž do dětského pokoje, nebo ložnice.

Ø 16 mm vyhovuje na menší okna. Tam můžete zavěsit bez prověšení i těžší závěsy. Dnešní novostavby mají v obytných pokojích a kuchyni často právě tyto typizovaná okna. Proto garnýže Ø 16 mm vedou na celé čáře. Zákaznici pak už jen podle barvy interiéru vybírají mezi mosazí a nerez. Také koncovka, která určuje typ garnýže je opravdu osobní volbou. Každý máme jiný vkus a nic není špatně. Vybírat musí ten, kdo bude v bytě bydlet, musí se cítít dobře a to je důležité.

Pokud máte okna větší zkuste se podívat na garnýž Luna. Ta vede v provedení dvojitá mezi garnýžemi Ø 19 mm. Obě barvy nerez satina i mosaz se v oblibě drží na stejné úrovni.

U garnýží se zákaznici ještě rozhodují mezi výběrem zavěšení. Záclonu nebo závěs můžete uchytit na žabku, nebo háček. Přiblížíme tedy výhody i nevýhody, které jednotlivé typy zavěšení přináší.

Pokud chcete využít háčky na zavěšení, musíte mít na zácloně i závěsu našitou řasící pásku. Ta má poutka, do kterých háček navlečete před zavěšováním. Záclonu (závěs) zřasíte a navlékáte co 10 cm. Háčky pak jednoduše zacvaknete do kroužků a je hotovo. Záclonu perete i s háčky. Výhodou je, že drží výborně na garnýži a nestane se, že vám záclona nebo závěs vypadne. Omezíte výstupy na židli nebo schůdky a napravování. Toto zavěšení upřednostňují hlavně hotely a penziony, kde je hodně oken a ubytovaní při otvíraní oken, ne vždy, berou ohled na způsob odhrnutí textilie.

Žabky nevyžadují řasící pásku, postačí záclonu naskládat v ruce, také cca po 10 cm a upevnit jednotlivé sklady do žabky. Při praní záclonu opět rozložíte a po praní zase naskládáte. Pokud užíváte řasící pásku, skládaní odpadá a rizikem zůstává jen občasné vypadávání. S tím se nejvíc setkávají ti, co mají velké těžké závěsy. K nim doporučujeme upřednostnit plastový háček.

Kovové garnýže můžete kotvit i na atypická okna. Lze použít boční držáky, tam kde nemáte dost prostoru na klasické konzole. U oken do výklenku kde nelze upevnit pouze rovnou garnýž, využijte úhlovou spojku. Ta v mnoha případech pomůže tento problém vyřešit.

Pro další radu neváhejte zavolat a naše zkušené kolegyně s Vámi proberou všechny potřebné detaily. Další oblíbené garnýže najdete v galerii.